Pagina's

zaterdag 6 oktober 2012

Het land van de grote woordfabriek


De toneelvoorstelling ‘Het land van de grote woordfabriek’ is zeker een aanrader!
Het is een voorstelling voor kinderen vanaf 8 jaar en duurt een klein uurtje. Dit is voor de kinderen lang genoeg, anders zouden ze snel hun aandacht verliezen. De voorstelling is gebaseerd op het boek ‘Het land van de grote woordfabriek’ geschreven door Agnès de Lestrade. De voorstelling was op punt gebracht door theater tieret.

Het zal ieder kind zijn/haar interesses opwekken, dit omwille van de verschillende thema’s die aan bod komen.
Zoals armoede en rijk
dom (in woorden), verdriet/verlies, liefde maar ook humor en spanning is aanwezig!
Deze verscheidenheid is een groot pluspunt!

Het verhaal zelf gaat over een jongetje Florian die zijn ouders verloren is en maar weinig woorden kent. Af en toe vangt hij eens een woordje op die de baas van de woordfabriek weggooit. Florian heeft er drie gevangen met zijn vlindernetje: kersenrood, pannenlapje en stoelendans. Drie woorden die hij tegen Siebelle wil zeggen. Siebelle is de dochter van baas van de woordenfabriek. Maar Florian is niet de enige die verliefd is op haar, ook Oscar valt op haar. Oscar kent alle woorden en verkoopt ze voor veel geld aan de mensen. Hij kan zijn liefde uiten aan Siebelle. Maar Siebelle wijst hem af.  Florian beseft dat je niet veel woorden nodig hebt om je liefde te uiten, als de woorden maar recht uit je hart komen! En zo uit hij zijn liefde aan Siebelle.

De personages worden gespeeld door twee mannen, waarvan er maar slechts één de stemmen doet. Doordat ze met poppen spelen moet ieder personage zijn/haar eigen stem krijgen. Het was echt een prestatie om maar met één persoon 6 personages te verklanken! De tweede persoon verklankte alleen de kat maar hielp vooral met de bewegingen van de poppen. Bij het horen van de stemmen wist je ook echt welke stem bij welk personage hoorde. Deze waren goed gekozen.

Tijdens de voorstelling was er een grote verscheidenheid aan het verklanken van gedachten, emoties, gebeurtenissen... 
Je had vertellen dit gebruikten ze meestal als dialoog tussen de personages of als ze iets moesten vertellen over een personage. Maar op bepaalde momenten kwam ook zingen aan bod, wanneer ze emoties uiten zongen ze vooral. Vb.: Oscar die naar Siebelle zingt om zo zijn liefde te verklaren. Ook muziekinstrumenten waren aanwezig, deze werden gebruikt wanneer de baas van de woordfabriek kwam spreken, bij gevechten, liedjes… Ook maakten ze gebruik van schaduweffecten, dit was van toepassing bij Siebelle die aan haar raam stond. Op die moment keek iedereen naar haar omdat ze zo mooi was. 

Door die verscheidenheid bleef je echt geboeid tot de laatste seconde!
En het gevolg van een leuke voorstelling ... 
... is de aankoop van het boek!

Het was een leuke muzische beleving!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten